rog

Wizyty na stronie

Dzisiaj347
Wczoraj484
W tym tygodniu1859
W tym miesiącu10897
Ogółem500328

Obecnie na stronie
2

event

       Zapraszamy do udziału w evencie targowym towarzyszącym konferencji naukowej pt. „Żywność darem dla życia i zdrowia - w świetle zagrożeń od GMO”, która odbędzie się w dniu 9 września na Placu Defilad (od strony ul. Marszałkowskiej) pod Pałacem Kultury i Nauki w Warszawie. Targi będą trwały w godz. 11-18.00. WSTĘP WOLNY.

       Dziczyzna jest produktem niezwykle zdrowym, a jej walory smakowe są nie do przecenienia dlatego Ministerstwo Środowiska przy współudziale Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, Wyższej Szkoły Kultury Społecznej i Medialnej, a także Polskiego Związku Łowieckiego, Lasów Państwowych, Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska, NSZZ RI „Solidarność” oraz Instytutu im. Jana Pawła II "Pamięć i Tożsamość", organizują konferencję, na której poruszane będą tematy związane ze zdrowym odżywianiem w kontekście zagrożeń ze strony GMO, ze szczególnym uwzględnieniem roli dziczyzny oraz produktów runa leśnego jako tych pochodzących ze środowiska naturalnego. Konferencji towarzyszyć będzie event promujący spożywanie produktów pochodzących z polskich lasów  wszystkie przybyłe osoby, będą mogły degustować potrawy i wyroby z dziczyzny, a także je zakupić. Podczas Targów na scenie będą odbywały się prelekcje tematyczne oraz pokazy gotowania. Będzie to doskonałe miejsce, żeby zapoznać się z ofertą najlepszych firm zajmujących się przerobem dziczyzny oraz darami runa leśnego.

       Podczas eventu na scenie będzie poruszane wiele interesujących tematów, między innymi:

  • Dziczyzna na surowo (jakie walory ma dziczyzna przygotowywana na surowo, jak ją prawidłowo przygotować - pokaz z degustacją)
  • Sekrety miodu  (powstawanie miodu i jego skład, wpływ na organizm człowieka, jak rozpoznać zafałszowania w miodzie i nauczyć się czytać etykiety na słoikach)
  • Grillowanie i wędzenie - fakty i mity (jakie procesy zachodzą podczas grillowania i wędzenia, wędzenie "na zimno" czy "na gorąco" - wady i zalety,  jak wybrać ze sklepowej półki najlepsze produkty wędzone)
  • Konserwowanie żywności - fakty i mity (najczęściej występujące metody utrwalania i konserwowania żywności oraz ich wpływ na jakość i wartość żywieniową produktów)
  • Jak bezpiecznie przechowywać żywność?
  • Przyprawy - dla smaku i zdrowia
  • Kiełbasa z dziczyzny - tajemnica idealnego smaku
       i wiele innych.

Ogromną atrakcją będzie Teatr Kulinarny, który przez cały dzień będzie przygotowywał gulasz z dziczyzny, aby nakarmić 2 000 osób, które przybędą pod Pałac Kultury i Nauki.

W tym samym czasie na scenie Jakub Wolski uczestnik Hell's Kitchen przygotuje wielkie i pyszne Wild Burgery, które kilku śmiałków będzie musiało zjeść na czas!

→ karta zgłoszenia - regulamin